2K spuitgieten

Leestijd: 2 minuten

2K spuitgieten is een productieproces waarbij twee materialen (kleuren) in één kunststof onderdeel worden verwerkt. Deze kunststofgiettechnologie combineert twee materialen of twee verschillende kleurenmaterialen tot één eindigend plastic onderdeel met behulp van een 2K spuitgietmachine.

Het chemische bindingsproces dat hierbij betrokken is, vindt plaats omdat ze in staat zijn om twee of meer materialen samen te voegen tot één onderdeel. Bij het gebruik van een 2K spuitgiettechnologieproces, zal de materiaalkeuze de belangrijkste factor zijn voor het succes van het project. Er kunnen twee totaal tegengestelde polymeren tot een kant-en-klaar product worden geleid.

2K spuitgieten
Afbeelding 1- Schematisch weergegeven 2K spuitgieten

Het 2K spuitgietproces wordt voornamelijk gebruikt bij producten die moeten voldoen aan een aantal speciale functie- of uiterlijkvereisten. Sommige producten moeten bijvoorbeeld waterdicht, valbestendig en stofdicht zijn. Andere producten moeten een verscheidenheid aan kleuren op het oppervlak hebben om aan de esthetische eisen te voldoen Ook komt het voor dat sommige producten een goede grip en aanraking nodig hebben. Denk onder andere aan het realiseren van effecten zoals een zacht aanvoelend oppervlak, een ergonomisch ontwerp, een tweekleurig uiterlijk, waterdichtheid van een product, schokabsorptie, vochtbestendigheid of het antislip maken van kunststofonderdelen.

Een voorbeeld van een product is de dop van een beugelfles gemaakt van PP met een TPE afdichting.

Voordelen van 2K spuitgieten:

  • Hoge precisie en stabiele kwaliteit.
  • Goede structurele sterkte en lange levensduur.
  • Goede uitstraling.
  • Het verlaagt de productiekosten en verhoogt de waarde van samengestelde producten.

De materiaalkeuze is erg belangrijk vanwege het feit dat verschillende kunststoffen verschillende fysieke eigenschappen hebben. De kunststoffen die gezamenlijk worden verwerkt moeten compatibel met elkaar zijn en het verschil in krimp van beide kunststoffen moet klein zijn.

Een nadeel van 2K spuitgieten is dat de kosten voor een matrijs hoger zijn dan een matrijs voor 1K spuitgieten. Alsmede moet de spuitgietmachine uitgerust zijn met een tweede kunststofcomponenten, wat de machine ook duurder maakt. Uiteindelijk wordt met 2K spuitgieten de kosten terugverdiend door het verlagen van arbeidskosten en montagekosten, omdat het handmatig aanbrengen van bijvoorbeeld een afdichting niet meer nodig is. Hiermee wordt een assemblage-stap voorkomen.

Een ander nadeel van 2K spuitgieten is dat het recyclen van de kunststof producten lastig maakt, omdat veelal twee verschillende kunststoffen worden samengevoegd. Ook wanneer het kunststoffen “uit dezelfde familie” zijn zal de kwaliteit van retourstromen minder zijn. Dit maakt het lastig om de kunststoffen opnieuw te gebruiken voor een hoogwaardige toepassing.

Naast 2-componenten spuitgieten is het ook mogelijk om drie soorten kunststof te verwerken tot één kunststof onderdeel. Dit wordt 3K spuitgieten genoemd.

Gerelateerde artikelen:

Kleuren en additieven

Kleuren en additieven

De grondstof granulaatkorrels worden in grote verscheidenheid aan typen, kleuren en uitvoeringen geleverd. Om eigenschappen of kleur te beïnvloeden gebruikt de producent hiervoor veelal vloeibare

Lees meer >