Kleuren en additieven

Leestijd: 2 minuten

De grondstof granulaatkorrels worden in grote verscheidenheid aan typen, kleuren en uitvoeringen geleverd. Om eigenschappen of kleur te beïnvloeden gebruikt de producent hiervoor veelal vloeibare en/ of poedervormige additieven die aan de kunststof wordt toegevoegd.

Soms heeft het basismateriaal niet de gewenste eigenschappen of kleur. Om de juiste eigenschappen te krijgen wordt gebruik gemaakt van masterbatches. Een masterbatch is in dit geval granulaat dat in een speciaal bedrijf met een hoge concentratie kleurstof is gemengd. Door de masterbatch in de juiste verhouding met de basisgrondstof te mengen ontstaat een kunststof spuitgietproduct met de juiste kleur. Daarnaast kunnen middels deze masterbatches ook diverse additieven toegevoegd worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Additieven die bescherming bieden tegen UV straling/ verkleuring
  • Brandvertragende additieven
  • Additieven om slagvastheid van basisgrondstof te verbeteren
  • Blaasmiddelen om volume van eindproduct te laten toenemen
  • Bindharsen om kunststoffen beter te laten hechten aan andere kunststoffen
  • Additieven om kunststof minder statisch te maken

Hoe lang moet het kunststof product kleur- en lichtecht blijven?

Belangrijk bij een masterbatches is de kleurechtheid en lichtechtheid. Lichtechtheid of lichtvastheid is de eigenschap van een kleurstof die aangeeft in hoeverre de kleurstof door de invloed van met name zonlicht wordt beïnvloed. Met andere woorden lichtechtheid is het vermogen om kleurveranderingen te weerstaan ​​bij blootstelling aan licht. Deze wordt bepaald met behulp van de zogenaamde blauwe wol-standaard. Deze standaard gaat van 0 tot 8, waarbij 0 heel slecht is en 8 heel goed.

De kleurechtheid is de eigenschap, van een kleurstof of een materiaal dat een kleurstof bevat, om zijn originele tint of intensiteit te behouden. De kleurechtheid verwijst vooral naar het vermogen niet door te lopen of te verschieten, wat meestal het gevolg is van reinigen of blootstelling aan licht.

De benodigde kleur- en lichtechtheid wordt met name bepaald door de gewenste levensduur van het product. Maar ook de toepassing en de omgeving waar het wordt ingezet.

Doseren en mengen

Om kunststof granulaat in te kleuren of te mengen met een masterbatch wordt er een speciaal doseer- en mengapparaat gebruikt. Er zijn bij deze apparaten twee methodes om de juiste mengverhouding te krijgen. De eerste is door middel van een gravimetrische dosering, waarbij het apparaat eerst de componenten weegt. Daarna zorgt het apparaat voor menging van de exacte afgewogen delen. Bij volumetrische dosering doseert het apparaat de verschillende componenten op volume. Dit type apparaat doseert eerst exact de hoeveelheid kleurstof en basismateriaal. Daarna worden in de granulaattrechter de kleurstof en de basisgrondstof intensief gemengd.

Liquid masterbatches

Tijdens het spuitgietproces is het ook mogelijk om gebruik te maken van vloeibare kleuradditieven. Met speciale doseerapparatuur kan zeer nauwkeuring vloeibare additieven worden toegevoegd aan het proces. Het voordeel hiermee is dat snel gewisseld kan worden van kleuren en heel nauwkeurig kan worden gedoseerd.

Gerelateerde artikelen:

Biobased kunststoffen, Bioplastics

Biobased kunststoffen

Naar schatting wordt 99% van alle kunststoffen gemaakt van fossiele brandstoffen als olie en gas. De resterende 1% wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals mais,

Lees meer >